Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego (miodek majowy)

Dodany 2012-04-27 przez

 

      Znany w kuchni śląskiej jako produkt zastępujący naturalny miód.  Charakteryzuje się ciemno – bursztynową barwą i przyjemnym zapachem.

Zbieramy kwiaty bez szypułek. Tutaj sprawdzają się bardzo dobrze nożyczki.

 

SKŁADNIKI:

250-400 kwiatków mniszka lekarskiego

1 kg cukru

1 litr wody

1 cytryna

 

 

 

 

  1. Zebrać otwarte kwiaty mniszka lekarskiego (w samo południe) i rozłożyć je na białym papierze aby mogły robaczki wszystkie wyjść.
  2. Po godzinie umyć kwiatki, wrzucić do garnka i zalać wodą.
  3. Wkroić wyszorowaną i wyparzoną cytrynę następnie gotować przez około 20 minut i zostawić do następnego dnia.
  4. Odcedzić całość. Dobrze wycisnąć kwiatki i cytrynę.
  5. Dodać cukier do roztworu i gotować około 2-3 godziny, aż zgęstnieje (tak by nie zrobił się karmel – w momencie zmienia się barwa na ciemnobrązową). Ja gotowałam pierwszy raz 2,5 godziny i niestety zrobił się karmel. Czyli najbezpieczniej  gotować 2 godziny.
  6. Syrop zlać do słoiczków (nie butelek) i pasteryzować 20 minut.

Z płatków kwiatowych mniszka uzyskuje się również wino kwiatowe
źródło: http://flickr.com/

 

 

Syrop nadaje się do wyrobów kulinarnych, do napojów orzeźwiających, można go spożywać wraz z chlebem posmarowanym masłem.

Syrop ten jest używany jako lekarstwo na przeziębienie, pomaga przy uporczywym kaszlu.



 

 

Podobne tematy:

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) czyli popularny „mlecz”

Herbata (napar) z mniszka lekarskiego

Mniszek bronisławski produktem tradycyjnym w województwie kujawsko-pomorskim

Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>