„Dania z Prowansji” Michel Montignac

Dodany 2012-09-02 przez

Kuchnia śródziemnomorska uznana jest za najzdrowszą kuchnie na świecie

 

Książka Michela Montignac adresowana jest do wszystkich. Znajduje się w niej 200 przepisów na:

  • przystawki,
  • zupy,
  • dania z jajek,
  • dania główne,
  • dodatki z warzyw,
  • sałatki,
  • przekąski koktajlowe,
  • desery.

     Żaden z przepisów zawartych w tej książce nie promuje złych węglowodanów, lecz takie rośliny jak soczewicę, fasolę czy groch oraz mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Większość przepisów powstała z fascynacji kuchni prowansalskiej i śródziemnomorskiej. Według nich można szybko przygotować dania proste, zdrowe, smaczne i pożywne. Do przyrządzania potraw zawartych w tym poradniku, z wyjątkiem kilku, używa się tanich i ogólnie dostępnych produktów spożywczych. W książce zamieszczone zostały propozycje jadłospisów na 3 miesiące, z wyszczególnieniem na każdy tydzień. Wydana w 2006 roku, zawiera 324 strony z miękką oprawką. Dodam, że nie ma w książce ani jednego zdjęcia.

Można w niej znaleźć przepisy m.in. na:

  • Zupę z mniszka,
  • Wątróbkę cielęcą w bazylii,
  • Dorsz po prowansalsku,
  • Kurki czerwone ze świeżą miętą,
  • Mus kawowy.

Fajna sprawą jest informacja dla osób, które uznają kuchnie wegetariańską – odpowiedni przepis oznaczony jest literą W.

 

Podobne tematy:

Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>