Pomidory na zimę na ziołowo

Dodany 2012-09-19 przez

 

Mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić.

Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:)

Pomidory na zimę na ziołowo

Pomidory pokrojone na części.


SKŁADNIKI:

dojrzałe pomidory,

sól (1 łyżeczka na 250 ml wody czyli mniej więcej na 1 słoik 0,5 litrowy),

olej (1 łyżeczka na słoik 0,5 litrowy),

zioła: bazylia, tymianek, oregano, czosnek,

woda

  1. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki, wykrawając twarde części.
  2. Słoiki napełnić pomidorami oraz wybranymi przez nas ziołami (można zrobić miks ziół).
  3. Następnie wsypać sól, wlać olej i wodę do każdego słoika – 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju na każdy słoik 0,5 litrowy (można wcześniej przygotować zalewę, ja wolę tym sposobem).
  4. Zakręcamy słoiki, wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy 40 minut od zagotowania.
  5. Słoiki wyjąć, dokręcić i ustawić do góry dnem.
  6. Następne słoiki należy wkładać do letniej wody aby nie popękały.

 

 

Tak zrobione pomidory będą jak znalazł w zimie do zupy pomidorowej, leczo lub do spaghetti.

W słoiku od lewej znajduje się oregano, następnie bazylia purpurowa i w ostatnim tymianek.

 

Pomidory z bazylią już po otwarciu.
Zapach bazylii przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>