Odwary z owoców berberysu zwyczajnego

Dodany 2012-10-01 przez

Odwar witaminizujący z owoców berberysu

 

SKŁADNIKI:

1 łyżka rozdrobnionych owoców berberysu,

1 szklanka wody wrzącej.

  1. Rozdrobnione owoce berberysu zalać wrzącą wodą,
  2. Ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 minut.
  3. Następnie odstawić na 15 minut i przecedzić.

Pić 1/4 – 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu – jako środek witaminizujący i nieznacznie moczopędny. Można nieco osłodzić cukrem lub miodem.

 

 

Odwar przeciwgorączkowy

 

SKŁADNIKI:

0,5 łyżki owoców berberysu,

0,5 łyżki owoców dzikiej róży,

0,5 łyżki owoców maliny,

1 szklanka wody.

  1. Owoce  berberysu, dzikiej róży i maliny zalać wrzącą wodą.
  2. Ogrzać do wrzenia i gotować powoli 2 minuty pod przykryciem.
  3. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Można osłodzić.

Pić 1/4 – 1/2 szklanki kilka razy dziennie w chorobach gorączkowych.

 

źródło: 
Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1987.

 

Podobne tematy:

Zioła, preparaty i mieszanki ziołowe na kaszel, przeziębienie i gorączkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>