Jakie świeże zioła warto mieć w kuchni pod ręką?

Dodany 2013-01-14 przez

Świeże rośliny przyprawowe dają szansę urozmaicenia spożywanego pożywienia. Dzięki aromatycznym listkom nawet dania z mało atrakcyjnych produktów mogą być niezwykle smaczne. Poza wartościami smakowymi i zapachowymi świeże zioła zawierają różne grupy witamin.

Asortyment gatunków roślin przyprawowych, nadających się do amatorskiej uprawy doniczkowej, obejmuje ponad 20 gatunków m.in:

  • bazylia, szczypiorek, rukola, rozmaryn, tymianek, oregano, mięta, pietruszka, kolendra, lubczyk, koperek, melisa, szałwia, czosnek, seler naciowy.

Niektóre z nich, zaliczane są zarówno do warzyw, jak też do ziół,

Wystarczy kupić zioła w doniczkach, najlepiej je przesadzić lub umieścić w osłonce i gotowe. Szybki i łatwy sposób na domowy ogródek ziołowy w kuchni czy na parapecie. Ja najczęściej świeże zioła kupuje na targu w Niepołomicach lub w Wieliczce, również w Selgrosie, w Almie  i w innych marketach. Często też sieje zioła z nasionek z tym, że jeżeli ktoś nie ma warunków i cierpliwości to lepiej kupić już gotowe.

 

DSC03856a

Szczypiorek

DSC03881a

Rukola

 

00039a

Majeranek

00046a

Bazylia zielona

00042a

Rozmaryn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>