Yerba mate…
…(herbata paragwajska, erva mate, herba mate, indiańskie caá mati) to napar przyrządzany z liści (ew. liści i łodyżek) ostrokrzewu paragwajskiego zwany też mate. Popularny w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), oraz w niektórych krajach Bliskiego Wschodu (w Syrii i w Libanie).
Nazwa yerba mate, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele.

Dostępnych jest wiele gatunków yerba mate oraz kompozycje yerba mate z ziołami: rumiankiem, lipą, miętą, anyżkiem lub trawą cytrynową.
Produkowana jest również yerba ekspresowa oraz instant.
źródło: http://www.flickr.com/
Herbata yerba mate parzona jest w naczyniach zrobionych z owoców tykwy. Do tykwy wsypuje się dużo większe ilości suszu niż w przypadku herbaty (około 2/3 naczynia). Liście i łodyżki są wielokrotnie zalewane wodą i napar jest wypijany przez rurkę z filtrem zwaną bombillą.
Jak przyrządzać napar z Yerba Mate?
- Nasypać suszu do połowy lub ¾ pojemności naczynka.
- Zalać wodą o temperaturze 70-85°C.
- Zatkać palcem rurkę przy ustniku i zanurzyć ją w naczynku.
- Odczekać około 5 minut przed piciem, po to aby napar nieco przestygł.
Po wypiciu można jeszcze wielokrotnie zalewać zioła gorącą wodą, aż do czasu wyczuwalnej utraty smaku (5-10 razy). Należy pamiętać o tym, aby nie mieszać rurką w czasie picia, ponieważ może to spowodować zapchanie się sitka.
Ilość suszu do przygotowania naparu należy dostosować do własnych preferencji smakowych. Najlepiej zacząć od małej ilości suszu na przykład 2 łyżek stołowych, a także od gatunków słabszych.
Właściwości yerba mate:
- Zwalcza zmęczenie psychiczne i fizyczne.
- Redukuje stres.
- Zwiększa odporność organizmu.
- Jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem).
- Zapobiega otyłości.
- Wspomaga odchudzanie.
- Obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
- Działa przeciwzapalnie.
- Oczyszcza krew.
- Wzmacnia włosy.
Yerba mate zawiera:
- pochodne ksantyn (kofeinę, teobrominę),
- polifenole,
- saponiny,
- witaminy,
- minerały.
Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 1,7 %. Ze względu na podobny skład do herbaty i kawy, yerba jest używana jako ich zamiennik.
Istnieją doniesienia, że napar ma właściwości rakotwórcze. Badania nie potwierdzają jednoznacznie szkodliwości samego suszu. Wyraźny jest jedynie związek między piciem bardzo gorących napojów a zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór górnych dróg pokarmowych.
Zapraszam do obejrzenia filmu o yerba mate.
O kulturze picia, parzenia yerba mate opowiada Wojciech Cejrowski.
Rzeczywiście za pierwszym razem Yerba smakowała jak „zaparzona popielniczka”, a dodatkowo była cierpka i gorzka bo zaparzyłem wrzątkiem. Teraz z doświadczenia już wiem, że optymalna temperatura zaparzania to ok 73 st.C. Na początku wydawało mi się że każda Yerba Mate smakuje tak samo, „jak zaparzona kopka siana”, a teraz nawet mam swoją ulubioną.
Smacznego
Ja nie wie, mi od razu smakowała yerba. Może dlatego, że lubię gorzkie smaki. Praktycznie wcale słodkiego nie jem. No, ale każdy ma inne smaki ulubione. Z yerby najbardziej lubię smakowe, a moją faworytką jest mate z trawą cytrynową.